Persberichten

Back25/03/2013

Europese oplossing voor Cyprus is goede zaak. Joseph Daul en Corien Wortmann-Kool

 


DAUL, JosephWORTMANN-KOOL, CorienHet nieuwe akkoord over Cyprus is een belangrijke stap vooruit. Dat stelt CDA-Europarlementslid en EVP-vicevoorzitter Corien Wortmann maandag.

"Het is een goede zaak dat het akkoord Cyprus een Europese oplossing biedt. Heel mooi dat de spaarders hun garantie tot 100.000 euro behouden", aldus Wortmann. "Investeerders en grote spaarders bij twee grote banken worden aangeslagen en dat is terecht."

Het land zal de buitensporig grote bankensector moeten aanpakken en structurele economische hervormingen moeten doorvoeren, om weer op de goede weg te raken. "Een oplossing zonder een pijnlijk aanpassingsproces is helaas onmogelijk."

Wortmann wijst erop dat het overleg nog niet geheel is afgerond. De Cyprioten moeten samen met het IMF, EU en ECB een hervormingsprogramma opstellen, wat door het Cypriotische parlement moet worden goedgekeurd. Het hervormingsprogramma moet de economie en het belastingklimaat voor bedrijven aanpakken.

"Dat moet eraan bijdragen dat Cyprus niet langer een belastingparadijs is en dat de economie weer gezond wordt", aldus Wortmann. "Het programma zal nog opschudding veroorzaken, maar de grootste spanning lijkt wel achter de rug."

(Vertaling van het Engelse origineel)

Voor meer informatie:
Joseph Daul MEP, Voorzitter van de EVP-Fractie, Tel: +32-2-2847525
Corien Wortmann-Kool MEP, Tel: +32-2-2845570
Delia Vlase, Woordvoerder van de Voorzitter, Tel: +32-476-331038
Kees Bos, Pers- en Communicatiedienst van de EVP-Fractie, Tel.: +32-470-473183


Noot aan de redactie:
De EVP-Fractie is de grootste politieke fractie in het Europees Parlement met 270 Parlementsleden en drie waarnemende leden uit Kroatïe.


Economic and Monetary Affairs